Federalizarea Moldovei, discutată de diplomații străini

transnistria
Foto: Conflictul transnistrian rămâne a fi un impediment pentru integritatea și suveranitatea Moldovei. PC: mariobalin.blogspot.com.

Fundația Moldova, în colaborare cu Open Society Foundations, a organizat la Washington un eveniment cu tema: ,,Federalismul și separatismul: cazul Republica Moldova”.

Invitații evenimentului au fost Pamela Smith – fostul ambasador al SUA la Chişinău, William Hill – fostul şef al Misiunii OSCE la Chişinău, Vladimir Socor – Jamestown Foundation, SUA, Oazu Nantoi – director de programe, Institutul de Politici Publice din Chișinău. Diplomații au discutat despre cauzele și metodele de soluționare a acestui conflict transnistrian.

Oazu Nantoi a afirmat că ,,oamenii de pe cealaltă parte a Nistrului trăiesc cu frică, iar acest lucru nu poate fi ignorat. Nu este un conflict înghețat, ci mai degrabă cu soluții înghețate”.

Vladimir Socor este de părere că configurarea politică şi instituţională a Moldovei niciodată nu va supravieţui unui sistem de tip federal, “dacă federalizarea va fi impusă, noi cu siguranţă vom vedea cererea la autonomie din partea regiunilor cu populaţie vorbitoare de rusă şi ucraineană”.

Fostul ambasador al SUA la Chișinău crede că moldovenii ar trebui să atragă atenţia la modelele “sănătoase” de federalism, precum ar fi Statele Unite, “federalizarea este singura cale că Transnistria şi Găgăuzia să fie parte a Moldovei unite, noi suntem bucuroşi şi sperăm că noul Guvern îşi va îndeplini aspiraţiile europene”.

Reamintim că subiectul conflictului transnistrian este unul foarte dureros pentru populația de pe ambele maluri ale Nistrului. De-a lungul anilor s-au desfășurat multiple  negocieri, chiar de curând au avut loc negocierile 5+2 de la Lvov, însă acesta continuă a fi un conflict înghețat.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente