Țările europene în drept să limiteze numărul studenților străini

Elementary school pupil being bullied
Foto: Etniile majoritare dintr-un stat au ajuns să fie discriminate? PC annabrixthomsen.com

Statele membre UE, care se confruntă cu un număr exagerat de studenți străini, ar putea să limiteze numărul acestora, pentru a evita crearea unui dezechilibru și a unei atmosfere antieuropene, în cadrul Uniunii.

Austria este primul stat care a cerut Uniunii Europene dreptul de a limita numărul studenţilor străini care învaţă pe teritoriul ţării. Argumentul în acest sens este faptul că fiecare al nouălea student din Austria este de proviniență germană, iar în regiunile apropiate Germaniei, în anumite domenii, asemeni psihologiei, cota studenţilor străini depășește 80 la sută din numărul total de studenți. Datele au fost prezentate de ministerul Economiei din Austria.

Situația creată determină Ministerul Austriac al Științei și Cercetării să dorească acordarea priorității studenților austrieci.

Karlheinz Töchterle, Ministrul Științei și Cercetării din Austria, cere Comisiei Europene ca ţările precum Austria, Suedia, Danemarca, Olanda, Belgia şi alte ţări europene, care se confruntă cu un număr prea mare de studenţi străini, să aibă dreptul de a lua măsuri “pentru a evita ca acest dezechilibru să creeze o atmosferă antieuropeană” în universităţi.

“Deocamdată, nu este clar pe ce criterii s-ar putea face o distincţie între studenţii străini şi cei autohtoni. Doar în domeniul Medicinei există deja o cotă de 75% din locuri rezervate studenţilor austrieci”, scrie publicația Süddeutsche Zeitung

În prezent, orice formă de limitare a locurilor destinate studenţilor străini este considerată drept o încălcare a principiului liberei circulaţii a persoanelor în spaţiul Uniunii Europene.

Sursa: Presseurop

 

Taguri: #suedia
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente