Victor Pușcaș ,,Justiția trebuie înfăptuită în câteva trepte”

04_puscas
Foto: Fostul judecător la Curtea Constitușională, Victor Pușcaș. PC constcourt.md.

Fostul judecător la Curtea Constitușională, Victor Pușcaș este de părere că chiar dacă Înalta Curtea ar fi trebuit să pronunțe o altă hotărâre la data de 22 aprilie, nu crede că judecătorii fac partizanat politic. Declarația a fost făcută în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

,,Cu toate că eu nu sunt de acord cu hotărârea din 22 aprilie, că aş fi pronunţat altă hotărâre. Dar de ce cred că nu face partizanat politic, pentru că Constituţia trebuie să fie privită de noi toţi ca un copac viu, ca ceva care se află permanent în dezvoltare.”, a declarat fostul judecător.
De asemenea acesta este de părere că CC trebuie să fie o instituţie politico-juridică, dar nu numai politică şi nu numai juridică, pentru că ea ar fi la intersecţia problemelor politice din stat.
În contextul discuției privind caracterul politic al Curții Constituționale, Victor Pușcaș  vine cu o propunere ,,CC trebuie reformată aşa cum este Curtea de la Strasbourg, care are trei trepte de înfăptuire a justiţiei: colegiul din doi judecători, pe urmă colegiul din şapte judecători, pe urmă, Marea Cameră. Poate fi atacat tot şi în Marea Cameră. De ce în toată lumea justiţia  are câteva trepte de înfăptuire, pentru că poţi cădea pradă chiar şi propriilor gânduri, propriilor viziuni. Justiţia trebuie să se înfăptuiască în câteva trepte.”
Amintim că CC s-a expus asupra hotărârii din 22 aprilie prin care președintele Nicolae Timofti l-a desemnat pe Vlad Filat în funcția de prim-ministru, precum că  ar fi neconstituțional. Potrivit judecătorilor prim-ministrul unui Guvern demis prin moţiune de cenzură pentru suspiciuni de corupţie este incompatibil cu exercitarea funcţiei şi se află în imposibilitate definitivă de a continua exercitarea mandatului.

Sursa: Europa Liberă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente