Nemulțumiri europene privind situația politică din Moldova

image_gallery-1
Foto: Thorbjørn Jagland PC hub.coe.int

Reprezentanții Uniunii Europene se arată tot mai îngrijorați de întorsătura politică din Republica Moldova. Modificările legilor constituționale fără respectarea standardelor europene pare să fie problema. În prima săptămână de mai au fost emise mai multe declarații.

„Fac apel către actorii politici să acționeze în manieră responsabilă”

Dret reacție la criza politică din Moldova, Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland a emis următoarea declarație: ”Urmăresc cu îngrijorare cele întâmplate în Moldova. În ultimele zile, Parlamentul Moldovei a amendat un număr de legi fundamentale ce afectează funcționarea sistemului politic al țării. Aceste amendamente și modul în care au fost adoptate creează riscul de subminare a independenței și echilibrului instituțional.  Iar modificările recente cu privire la Curtea Constituțională prezintă o îngrijorare specială, așa cum modificările înaintate par să fie în contradicție cu Constituția Moldovei, dar și cu standardele europene privind justiția constituțională.

Fac apel către actorii politici să acționeze în manieră responsabilă. În joc sunt puse coerența și credibilitatea parcursului european al țării.”

Sursa: hub.coe.int

”Politicienii să lase deoparte interesele partizane și personale și să lucreze împreună pentru viitorul european al țării și al cetățenilor săi”

Jean-Claude Mignon, Președintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) îngrijorarea pentru locul unde lupta politică pare să distrugă aspirațiile cetățenilor Moldovei de integrare europeană.

”Votarea recentă de către Parlament privind chestiunile vitale pentru funcționarea democrației, precum supunerea față de Constituție, independența judiciară și sistemul electoral, a avut loc în mare grabă, fără efortul de a găsi un consens mai larg în Parlament”, a declarat Președintele APCE.

”Îndemn toate forțele politice ale țării să lase deoparte interesele partizane și personale și să lucreze împreună pentru viitorul european al țării și al cetățenilor săi”, a adăugat dlui subliniind că APCE ”este dispusă să faciliteze dialogul între diferitele partide politice, dacă ele doresc aceasta.”

Sursa: hub.coe.int

„Liderii politici să nu uite de impactul deciziilor lor asupra realizării aspirațiilor RM”

Înaltului Reprezentant Catherine Ashton și comisarul Štefan Füle a declarat pe 3 mai că : „Noi înțelegem că aceste legi, în plus față de măsurile care afectează judecătorii Curții Constituționale, include și măsuri cu privire la legea electorală, pragul necesar pentru partide de a intra în parlament, puterile primului-ministru interimar să respingă miniștrii și șefii de instituții și o schimbare în statutul Centrului Național Anticorupție. Aceasta urmeaza un nou model îngrijorător de luare a deciziilor în Republica Moldova, reflectate de asemenea în alte mișcări legislative recente, în care instituțiile statului au fost utilizate în interesul cuiva.

Le cerem liderilor politici din Moldova să nu piardă din vedere impactul pe termen lung al deciziilor lor, inclusiv cu privire la realizarea aspirațiilor Republicii Moldova.”

Sursa: Europe.eu

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente