Marseille Provence – Capitala europeană a culturii în 2013

france
Foto: Orașul Marseille, Franța – capitala europeană a culturii în 2013. PC: royalcaribbean.com

Între 12 ianuarie şi 31 decembrie 2013, Marseille-Provence va deveni „Capitala culturală a Europei”. Zona va fi îmbogăţită cu circa 400 de evenimente culturale, 80 de expoziţii, concerte, târguri şi altele.

Capitala Culturii este reprezentată, de fapt, nu doar de orașul Marseille, ci şi de întreaga regiune – de la Martigues până la Ciotat (care include Ales, Aix, Aubagne și alte orașe și sate). Totuși, Marseille este focarul principal unde se vor desfășura principalele evenimente culturale ale anului.

Așadar, pentru Marseille, în calitate de Capitala Europeană a Culturii, anul 2013 este împărțit în trei „episoade”:

1. „Marseille Provence salută lumea” (ianuarie – mai);

2. „Marseille Provence sub cerul liber” (mai – septembrie);

3. „Marseille Provence – o mie de fețe” (septembrie – decembrie).

 

Weekendul de lansare a constituit, așa cum afirmă organizatorii, un succes răsunător, cu sute de mii de oameni care au vizitat regiunea. Pe tot parcursul anului, aici se vor desfășura o serie de evenimente culturale, reprezentații de circ, galerii, expoziții, concerte în aer liber și multe altele. Iată câteva dintre principalele activități ce se vor desfășura în 2013 la Marseille:

·         „Revelations”

„Groupe F” – societate specializată în crearea focurilor de artificii – a realizat un proiect de amploare, utilizându-și experiența de lucru cu luminile, sunetul și artificiile. Acesta este numit Revelations și este o adevărată epopee ce va fi organizată pe parcursul anului în diferite locuri de pe coastă.

Ecranele călătoare

Este o călătorie ce își propune să descopere lucrul creatorilor contemporani de film. Se va desfășura în diverse cinematografe și se fa sfârși în La Ciotat, locul de naștere al filmului, la sfârșitul verii.

·         Un roman serial

În fiecare vineri, ziarul „La Marseillaise” va publica pasaje din lucrările a 12 autori, care vor locui și vor scrie în locuri simbolice, pentru a crea un roman serial, „Misterele Capitalei”, alcătuit din istorioare scurte, care vor contura un portret al regiunii.

·         Poveștile adevărate ale Mediteranei

Scriitorul François Beaune a colectat de-a lungul timpului tot felul de povești adevărate în format audio, video sau în formă scrisă. Acestea reprezintă o parte importantă a culturii mediteraneene și vor fi disponibile online.

Întrucât este vorba despre un proiect euro-mediteranean, acesta va include activități culturale și artistice din toată Europa și din Zona Mediteraneană.

Sursa: MP2013

Taguri: #europa
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente